Oli

Logotipo Pep Rotger
Oli verge de Mallorca Pep Rotger

L’oli de Mallorca és un oli d’oliva verge extra obtingut del fruit de l’olivera, mitjançant procediments físics que garanteixen que l’oli conservi totes les propietats organolèptiques de l’oliva.

La producció d’oliva a Mallorca és reduïda a causa de les característiques geoclimàtiques de l’illa (els sòls, l’orografia accidentada, les precipitacions irregulars i l’elevada edat de les oliveres mallorquines), que la fan apta per a l’elaboració d’un oli de qualitat.

Tots aquests factors, juntament amb les varietats d’oliva presents a Mallorca (mallorquina, empeltre, picual i arbequina), donen com a resultat olis diferenciats: de tipus dolç si s’obtenen d’olives madures (sabor suau), o bé de tipus afruitat, quan s’obtenen a partir d’olives verdes (sabors amarg i picant).

El cultiu de l’olivera i la producció i consum consum d’oli d’oliva tenen una gran tradició a l’illa de Mallorca. Tradicionalment, l’oli de Mallorca ha estat reconegut i apreciat tant pels habitants de l’illa com pels ciutadans de les zones amb què històricament s’han mantingut relacions comercials, especialment amb el sud de França.

La seva història es remunta a l’època en què els fenicis i els grecs van introduir l’olivera a la Península Ibèrica, i des d’allà va arribar a Mallorca. En temps de la Corona d’Aragó (s. XIII) ja s’exportava oli de Mallorca cap al Nord d’Àfrica, ia mitjan segle XV ja era un producte que s’exportava de manera regular i continuada des de l’illa, especialment des del Port de Sòller. Al segle XVI, el cultiu i la producció d’oli va progressar i es van millorar les tècniques fins al punt de constituir durant molt de temps la principal font de riquesa de moltes de les finques de Mallorca que posseïen trull propi.

Foto llaunes d'oli

© Copyright - Pep Rotger 2023