Ametlla

Logotipo Pep Rotger

Ametlla de Mallorca, Ametlla Mallorquina, Ametlla de Mallorca i Ametlla Mallorquina són les quatre denominacions amb què es coneix aquest aliment. Coneix més sobre les seues característiques i qualitats. El clima mediterrani amb una pluviositat mitjana i moltes hores de sol influeix positivament en el cultiu de l’ametller. El manteniment de la diversitat varietal per part dels pagesos també ha contribuït que aquestes varietats autòctones no es perdin i siguin úniques.

Ametlla de Mallorca

L’Ametlla de Mallorca, fruit de l’ametller (Prunus amygdalus), comprèn un conjunt de varietats i ecotips que tenen diferències organolèptiques i morfològiques degut a la zona de producció. Són fruits que es comercialitzen crus i torrats, amb pell i sense pell, senceres, sanes, seques i netes, i amb un calibre superior a 12 mm.

L’ametlla crua i sense pell presenta una carn blanca i mata, amb textura ferma, sabor lleugerament dolç i poc aroma, si es presenta amb pell té un tacte rugós i el seu color és marró.

L’ametlla torrada sense pell té un color que va del vainilla al marró clar, l’aspecte és brillant i la textura és dura i cruixent, de sabor dolç, gens astringent, només un punt d’amargor que aporta el torrat. L’aroma s’ha intensificat, fruits secs, torrefacte i caramel·litzat. Si l’ametlla es torra amb pell, es presenta amb el tegument marró fosc, però molt fàcil de desprendre.

Foto d'un camp d'ametllers florits

Composició

L’Ametlla Mallorquina també es caracteritza per tenir un elevat contingut en lípids, supera el 55%, i un percentatge en àcids oleic i linoleic del 88% o més. Amb això, es garanteix un fruit untuós molt perceptible al paladar. Segons els experts, això és degut al baix contingut en matèria orgànica dels sòls de Mallorca, que juntament amb el nivell de pluges moderat i l’elevada exposició al sol, propicien una baixa producció per hectàrea, però amb una elevada concentració de greixos, superant a les ametlles cultivades a altres regions espanyoles.

Vista de diversos ametllers florits

Producció

La zona de producció, manipulació i envasament de l’Ametlla Mallorquina s’estén a tota l’illa, on hi ha més de 24.000 hectàrees de cultiu d’ametllers.

El cultiu d’ametllers ha estat molt important a l’illa balear des d’antic, tant en l’aspecte econòmic com en el gastronòmic, en aquest darrer cas podem esmentar algunes de les elaboracions culinàries tradicionals de Mallorca, com ara el gató, la llet d’ametlla, el gelat d’ametlla, les coques de torró…

CONTACTAR

Pep Rotger en sa trancadora

Torrant ametlles
Foto torrant ametlles
© Copyright - Pep Rotger 2023